Μικρά Κείμενα #ΜΚ06 | Φωτογραφία Δρόμου

“Eίναι εύκολο να φωτογραφίσεις το φως που αντανακλά σε μια επιφάνεια, αλλά το πραγματικά δύσκολο είναι να αποτυπώσεις το φως στον αέρα” – Walker Evans

Η “φωτογραφία δρόμου” αποτελεί έναν όρο δόκιμο και κοινά αποδεκτό, αλλά όμως ταυτόχρονα έντονα παροδηγητικό, συγκροτώντας ίσως, τον πιο δημοφιλή χαρακτηρισμό στο χώρο της φωτογραφίας. Στη πραγματικότητα, αγγίζει μια βολική γενίκευση, αφού το μόνο υπαρκτό κοινό στοιχείο αποτελεί το κοινό πεδίο δράσης, καθώς και το οποίο προϋπάρχον κοινωνικό/ανθρωποκεντρικό ενδιαφέρον, ελκύοντας φωτογράφους διαφορετικής αισθητικής και κουλτούρας.

Το να στεκόμαστε μόνο σε μια σειρά από εξωτερικά γνωρίσματα αυτής της φωτογραφικής προσέγγισης, όπως η πρακτική “στιγμή”, ο εντυπωσιακός συνδυασμός χρωμάτων, αλλά κυρίως η φόρμα – το σημαντικότερο στοιχείο που έχει συνδεθεί με τη φωτογραφία δρόμου, είναι εμπόδιο για την απαιτούμενη εμβάθυνση, και παράλληλα άδικο για τη προσπάθεια των δημιουργών.

Η φωτογραφία δρόμου έχει να επιδείξει μια σειρά από σπουδαίους φωτογράφους, που απαιτείται όμως μια προσεκτικότερη και ουσιαστικότερη μελέτη πάνω στη δουλειά τους, ώστε να κατανοηθούν ακριβώς εκείνα τα στοιχεία που τους έχρησαν σημαντικούς και να μην παραμείνουμε μόνο στα εξωτερικά χαρακτηριστικά σύνθεσης.

Μέσα από μια εσωτερική διεργασία, θα ανακαλύψουμε ότι η φωτογραφία δρόμου δεν πιστοποιεί απλά την εξωτερική κατασκευή, και ούτε φέρεται από την άλλη να κουβαλάει μοναχά το βαρύ φορτίο ενός κοινωνικού μηνύματος (Σημ. Ο διαχωρισμός από την έννοια του φωτορεπορτάζ είναι σημαντικός, για το τελευταίο).

Αντίθετα, όπως και σε όλα τα είδη φωτογραφίας, διοχετεύεται από την ενέργεια του δημιουργού, το συναίσθημα, τη δόνηση – και ταυτόχρονα με την ίδια αμφισβήτηση του για το αποτέλεσμα, στοιχεία που θα δώσουν μια ξεχωριστή μορφή στην εικόνα, πλασμένη από τη μοναδικότητα της προσωπικότητας και ματιάς του.

Αν όμως, η δημιουργία αντιμετωπιστεί μόνο με στόχο την υποστήριξη μιας συγκεκριμένης εξωτερικής αισθητικής και εξαντληθεί εκεί, το τελικό αποτέλεσμα, όσο και εντυπωσιακό να είναι, δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεφύγει από μια μετριότητα μαζικής κατανάλωσης.

Το δύσκολο πάντα θα είναι, να αποτυπωθεί αυτό που δεν φαίνεται.

………….

Photo: Walker Evans